informatie en tips trouwen

Trouwen is duurder geworden, en minder paren kiezen ervoor om in deze tijd van crisis te stap te nemen. Dit jaar trouwden er 5000 koppels minder. Bruidsparen gingen meer bezuinigen en er werden meer huwelijken thuis gevierd, of meer in besloten kring. Wanneer jullie gaan trouwen doe je eerst aangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit heet een huwelijksaangifte ofwel ondertrouw. De akte die hiervan wordt opgemaakt is één jaar geldig. Binnen dat jaar moeten jullie trouwen. De wettelijke wachttijd na de ondertrouw geldt twee weken. Bij het huwelijk dienen twee tot vier getuigen aanwezig te zijn. Deze worden door jullie zelf voorgedragen, op de getuigenbriefjes staan hun persoonlijke gegevens. Het word voorgeschreven dat bij het ondertekenen van de trouwakte de getuigen aanwezig zullen zijn bij de huwelijksvoltrekking, en meerderjarig zullen zijn.

Officieel vastleggen

Hoe laat u uw relatie officieel vastleggen? Met een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Beide vormen zijn juridisch bijna gelijk. De Rijksoverheid geeft meer informatie over trouwen en geregistreerd partnerschap

Geregistreerd partnerschap.

U kunt uw huwelijk of partnerschap laten sluiten in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden. Wilt u onder voorwaarden trouwen of uw partnerschap laten registreren? Regel dit dan vóór uw huwelijk of geregistreerd partnerschap bij de notaris.

U bent niet verplicht om te trouwen/een partnerschap te laten registreren in uw woonplaats. U kunt in elke Nederlandse gemeente trouwen.

Nieuwe wet: beperkte gemeenschap van goederen
Vanaf 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. U trouwt dan niet meer in algehele gemeenschap van goederen. De wet geldt ook als u een geregistreerd partnerschap aangaat. U kunt nog steeds huwelijkse voorwaarden of partnerschaps­ voorwaarden maken.

Wat is er per 1 januari 2018 veranderd?

Vanaf deze datum trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen.
Al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen heeft, blijven van u alleen. Bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen.
Schenkingen of erfenissen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk, zijn van u persoonlijk. Tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.
Bent u ondernemer? Ook met de nieuwe wet is het nog steeds van belang dat u nadenkt over huwelijkse voorwaarden. Zo kunt u zakelijk en privé gescheiden houden.
Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.
Voor mensen die vanaf 2018 een geregistreerd partnerschap aangaan, geldt deze wet ook.
U kunt na 1 januari 2018 nog steeds kiezen voor de algehele gemeenschap van goederen. Dit kunt u regelen via huwelijkse voorwaarden of partnerschaps­voorwaarden.

Wat betekent trouwen

In wezen is trouwen de formele verbintenis van een man en een vrouw, en tegenwoordig ook van twee partners van hetzelfde geslacht. Dit wordt in het scheppingsverhaal genoemd de verbintenis tussen twee mensen.
Vroeger was het burgerlijk huwelijk een formaliteit, maar nu kun je de kerkelijke ceremonie alleen nog vieren als het wettelijk burgerlijk huwelijk is voltrokken. De huwelijksplechtigheid in de kerk is een aanvulling.
Dit verschilt overigens met andere landen, waar de kerkelijke plechtigheid wel rechtsgeldig is.

Betekenis van het woord trouwen

De relatie waar je je hele leven op bouwt, moet ook betrouwbaar zijn. Dat is de betekenis van het woord ’trouwen’: elkaar trouw beloven, je verbinden voor het leven. Kortom, de fundering van een levenslange samenlevingsvorm. Maar Samenwonenden beloven elkaar niks. Ze zeggen elkaar: “Ik zal altijd van je houden.” En een week later kan het zomaar voorbij zijn.

Ja-woord

Als jullie trouwen, moet je elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit geen verplichting.

Huwelijkse voorwaarden

Wie in Nederland trouwt zonder eerst een bezoekje aan de notaris te brengen, trouwt automatisch in gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat jullie gezamenlijke bezittingen en schulden op één hoop gegooid worden. Schuldeisers van jouw partner kunnen in dit geval bij jou aankloppen en omgekeerd. Bij beëindiging van het huwelijk door overlijden of echtscheiding krijgen jullie allebei de helft van alle bezittingen en schulden.
Aanstaande bruidsparen die niet in gemeenschap van goederen willen trouwen, stappen naar de notaris om hun huwelijkse voorwaarden op te stellen. Deze zijn pas geldig op het moment van inschrijving in het huwelijksgoederenregister. Dit is vooral verstandig wanneer een van beide partners een eigen bedrijf heeft of wil beginnen. Door het maken van huwelijkse voorwaarden voorkom je dat de schuldeisers van de onderneming zich kunnen verhalen op privé-goederen van de andere echtgenoot.

Formaliteiten

Voordat je uiteindelijk in het huwelijk treed, heb je heel wat voor te bereiden, van belang zijn onder andere de formaliteiten, dat zijn de wettelijk regels die je nodig hebt om te trouwen.

Etiquette en regels

Van vroeger uit vraagt de man de vrouw ten huwelijk, maar de tijden veranderen, vrouwen nemen ook vaak het initiatief.
Het maakt eigenlijk niet uit wie nou wie vraagt en dat is ook bij partners van het hetzelfde geslacht. Maar wil je het toch volgens de officiële regels doen, Lees hier dan alles over de trouwetiquette.

Wie betaalt wat?

De volgende vraag is natuurlijk de kosten van de bruiloft. Volgens de etiquette neemt de bruidegom de volgende kosten voor zijn rekening: ondertrouw, huwelijksvoltrekking, de uitnodigingen, bruidsboeket en de corsages. Maar omdat veel bruidsparen al samenwonen voor hun huwelijk wordt vaak ook deze samen geregeld en dus ook betaald. Vaak betalen ook de (wederzijdse) ouders mee aan deze gelegenheid, of nemen een bepaald gedeelte voor hun rekening. Het weggeven van de bruid komt ook nog steeds voor. De vader brengt zijn dochter naar de bruidegom die bij het altaar of in het gemeentehuis staat te wachten. Ook komen de bruidsparen steeds vaker samen binnen.