Trouwen Etiquette
Van vroeger uit vraagt de man de vrouw, maar de tijden veranderen, en vrouwen nemen ook vaak het initiatief. Het maakt eigenlijk niet uit wie nou wie vraagt. Maar hoe is het volgens de traditionele etiquette als je gaat trouwen? We geven je alle informatie over de etiquette voor je huwelijk en bruiloft.
Wie betaalt wat?
Een volgende vraag is natuurlijk de kosten van de bruiloft. Volgens de etiquette neemt de bruidegom de volgende kosten voor zijn rekening: ondertrouw, huwelijksvoltrekking, de uitnodigingen, bruidsboeket en de corsages. Maar omdat veel bruidsparen al samenwonen voor hun huwelijk wordt vaak ook de bruiloft samen geregeld en dus ook betaald. Vaak betalen ook de (wederzijdse) ouders mee aan de bruiloft, of nemen een bepaald gedeelte voor hun rekening. Het weggeven van de bruid komt ook nog steeds voor. De vader van de bruid brengt de bruid dan naar de bruidegom die bij het altaar of in het gemeentehuis staat te wachten. Ook komen de bruidsparen steeds vaker samen binnen.
Wie doet wat?
De bruid zit in de auto rechts van de bruidegom.
Bij het binnengaan van het gemeentehuis of kerk loopt de bruid ook rechts. Zij zit ook rechts tijdens de huwelijksvoltrekking. Bij het verlaten van het gemeentehuis en/of kerk loopt de bruid links van de bruidegom.
Bruidsboeket
Voor de plechtigheid wordt het bruidsboeket in de rechterhand gehouden, daarna in de linker Vrouwen dragen de corsage links, met het steeltje schuin omhoog. Mannen dragen de corsage op de linker revers met het steeltje naar beneden.
De trouwringen
Katholieken dragen in Nederland de trouwringen aan de linkerhand en protestanten aan de rechterhand.
Maar in andere landen zoals Oostenrijk en Italië dragen de katholieken de trouwringen juist aan de rechterhand.
In Spanje verschilt het zelfs per gebied. Het is dus niet slechts een geloofskwestie,
maar het verschilt ook per land hoe de trouwringen worden gedragen.
De bruidskinderen
Bruidskinderen zijn bij het trouwen onder te verdelen in bruidsmeisjes en bruidsjonkers.
Twee bruidskinderen is het minimum, acht het maximale aantal. In hun mandjes zitten de bloemen of bloemblaadjes die ze tijdens het verlaten van de kerk of stadhuis het bruidspaar voor de voeten strooien.
Bruidsmeisjes
Bruidsmeisjes zijn meestal de ongetrouwde jongere zusjes of nichtjes van de bruid.
Maar het kan ook je beste vriendin zijn natuurlijk. Officieel is het de bedoeling dat de bruidsmeisjes tijdens de huwelijksdag de bruid waar nodig terzijde staan.
Tijdens de receptie nemen de bruidsmeisjes de cadeaus over die de bruid krijgt aangeboden.
Volgens de regels is het tevens hun taak om een lijst bij te houden waarop precies staat welke gast welk cadeau heeft gegeven bij het trouwen. De kleding van de bruidsmeisjes wordt aangepast aan de stijl en kleurstelling van de bruidsjapon.
Bruidsjonker
De bruidsjonker treed op als partners van de bruidegom. De bruidsjonker is meestal een ouder iemand die ook de taak van ceremoniemeester op zich kan nemen. Hij staat de bruidegom ter zijde op zijn trouwdag. De bruidsjonker word ook wel best men genoemd.
De bruidstaart
De bruidstaart wordt meestal gegeten na de kerk of het stadhuis, in de tijd die rest voor de receptie in de trouwlocatie of feestlocatie begint. Volgens de officiële regels wordt er bij de bruidstaart champagne geschonken.
De bruidstaart wordt betaald door de ouders van de bruid.
De taart bestaat uit verschillende lagen en kan wel anderhalve meter hoog zijn. De bruid snijdt de taart aan. Zij steekt daartoe het mes in het midden van de onderste taart. De bruidegom legt zijn hand om de hare om haar te helpen. Ze kunnen een stuk uitsnijden en het samen opeten.
De tafelschikking bruiloft
De traditionele tafelschikking is :
De bruidegom zit links van zijn bruid, naast de bruid zit de vader van de bruidegom, en daarnaast de moeder van de bruidegom.
Naast de bruidegom zit de moeder van de bruid, en naast haar de vader van de bruid.
Naast de ouders zitten de getuigen, gevolgd door de bruidskinderen. De rest mag naar eigen keuze plaatsnemen,
of je kan zelf met behulp van naambordjes de rangschikking bepalen.
Een toast uitbrengen
Volgens de etiquette brengt de vader van de bruid als eerste een toast uit, gevolgd door de vader van de bruidegom. De toast wordt gebruikelijk gedaan na het diner.
Wie doet de toespraak op een bruiloft
De traditionele toespraak bij een bruiloft wordt gedaan door de vader van de bruid , vader van de bruidegom, bruidegom. Veel bruiden kiezen er nu tegenwoordig voor om een toespraak te geven.
Als je bruidsmeiden hebt, en de bruidegom heeft een best man, moet de volgorde gaan: vader van de bruid, vader van de bruidegom, bruidegom, bruid, bruidsmeisjes, beste man. De toespraak van de beste man gaat altijd als laatste.