Gratis trouwen

Wie gratis wil trouwen!

De belangstelling voor gratis trouwen is groot. Bruidsparen moeten soms een half jaar wachten voordat ze elkaar kosteloos het Ja-woord kunnen geven.Wie gratis wil, moet veel geduld hebben. Wachttijden van twee tot vijf maanden zijn geen uitzondering. Houd er wel rekening mee dat als je gratis trouwt in het gemeentehuis, je vaak binnen 10 minuten weer buiten staat.

Gemeenten zijn wettelijk verplicht kosteloos huwelijksvoltrekkingen aan te bieden. Gemeenten met meer dan 10.000 inwoners moeten zelfs twee tijdstippen aanbieden.De meeste gemeenten hebben de vroege uren van de maandag of de dinsdag voor het gratis huwelijk gereserveerd.

Helemaal gratis is een huwelijk nooit. Er wordt altijd een uittreksel uit het bevolkingsregister gevraagd. Dat kost per stuk in de meeste gemeenten niet meer dan een tientje .Buiten de gratis tijdstippen variëren de kosten van een burgerlijk huwelijk in prijs per gemeente, tijdstip en locatie. En het trouwboekje moet ook betaald worden.



Trouwen kan Gratis in elke gemeente

De kosten voor een huwelijksvoltrekking verschillen per gemeente en kunnen oplopen tot wel zevenhonderd of zelfs over de duizend euro. Als jouw budget niet zo riant is en je wil liever jouw geld uitgeven aan een feest of een huwelijksreis, dan is een gratis huwelijksvoltrekking een optie. Gratis trouwen kan in elke gemeente. Zo’n 20 à 40 procent van alle huwelijken wordt gesloten in de gratis uurtjes. Gemeenten zijn wettelijk verplicht kosteloos huwelijksvoltrekkingen aan te bieden. Gemeenten met meer dan 10.000 inwoners moeten twee tijdstippen per week aanbieden. Gratis trouwen is in 1897 in de wet opgenomen om minder draagkrachtigen de kans te bieden om zonder kosten in het huwelijk te treden.

De tijdstippen

De tijdstippen zijn beperkt en meestal aan het begin van de week en het begin van de dag. Maandagochtend 9.00 is het meest voorkomende tijdstip van een gratis trouwuurtje. Helemaal gratis trouwen kan overigens niet. Je bent altijd legeskosten kwijt vanwege de uittreksels uit het bevolkingsregister die u moet inleveren.Samenvatting gratis trouwen

De financiële draagkracht speelt geen rol bij de kosteloze huwelijksvoltrekking. Iedereen kan daarvoor kiezen.

Het is niet verplicht om in de eigen woonplaats te trouwen, ook niet als er niet hoeft te worden betaald.

Iedere gemeente kent een of meer wekelijkse tijdstippen waarop gratis kan worden getrouwd. Die momenten zijn overal anders maar vallen vaak vroeg in de week en op een vroeg uur.

Het gaat meestal om een (heel) sobere en (zeer) korte plechtigheid zonder toespraak. De ambtenaar draagt geen toga.

Als er teveel animo is op een bepaalde datum, lossen sommige gemeenten dat probleem op door meerdere bruidsparen tegelijk te trouwen.

Het komt voor dat een gemeente de gratis trouwmogelijkheid beperkt tot de eigen inwoners.

Andere tijden om Gratis te trouwen

Elke gemeente moet volgens de wet de mogelijkheid bieden om gratis te trouwen. Deze mogelijkheid is in het verleden opgenomen om ook financieel minder draagkrachtigen tegemoet te komen. De laatste jaren is er een sterke stijging van het aantal gratis huwelijken. De gemeente heeft de indruk dat er vaak oneigenlijk gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheid om gratis te trouwen. Om de toestroom te ontmoedigen zijn de tijdstippen gewijzigd. Vanaf 1 april 2009 is een gratis huwelijk mogelijk op maandag- en dinsdagochtend om 09.15 uur in het gemeentehuis.

Wachtlijsten voor gratis huwelijk in sommige gemeente

Gratis trouwen is dermate populair, dat veel gemeenten maandenlange wachtlijsten hebben. Ze doen hun best om dat in te lopen, maar liever hebben ze een inkomenstoets. Het ministerie van Binnenlandse Zaken lijkt daar echter geen haast mee te maken.Het aanbieden van kosteloos trouwen is al lang voor gemeenten een wettelijke verplichting, maar ook nogal gewild. Met name in de grotere steden. Zo was er in Haarlem vorig jaar een wachtlijst van acht maanden, in Leiden moet je zes maanden wachten en in Den Helder verbinden ze zelfs drie stellen tegelijk in de echt. Allemaal om de grote vraag het hoofd te bieden.Vorig jaar mei vroeg de Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken (NVVB) aan staatssecretaris Bijleveld per brief om de invoering van een inkomenstoets voor trouwlustigen. Daar zou een wetswijziging voor nodig zijn, maar die laat op zich wachten. Als hij al ooit komt, want sindsdien is het stil.De gemeenten willen gratis trouwen daarom inkomensafhankelijk maken,want andere maatregelen bieden te weinig soelaas, zo is uit een enquete gebleken.

Lange Wachttijden om gratis te Trouwen

Wie gratis wil trouwen, moet echter een lange adem hebben. Wachttijden van twee tot vijf maanden zijn geen uitzondering. Huwelijkskandidaten in gemeenten zoals Bloemendaal, Amersfoort, Gouda, Hilversum, Utrecht, Amsterdam, Breda, Rotterdam, Cuijk en Venlo kampen bijvoorbeeld met lange wachtlijsten. Om dit op te lossen oplossing wil de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken dat kosteloze huwelijksvoltrekkingen alleen nog open staan voor inwoners van de eigen gemeenten.

Trouwen is duur ?

Trouwen is duur, dat weet iedereen. Veel mensen hebben het idee dat alles waar ‘bruids’ voor staat 3 keer zo duur is.Steeds meer mensen kiezen ervoor om het huwelijksbootje in te stappen. Trouwen is hot! Zelfs zijn er veel televisieprogramma’s over trouwen weer terug op de buis. Maar ook al trouwen er steeds meer mensen, het blijft duur. En dan is er ook nog de recessie. Een droombruiloft kost veel geld. Wil je dat in onzekere tijden dan wel aan een bruiloft uitgeven, vragen veel mensen zich af? Maar toch kan je flink besparen op je budget, en goedkoper trouwen dan er gesuggereerd wordt.

Hier alle gemeentes in Nederland, waar vermeld staat welke dagen trouwen kosteloos is.

Drenthe      Flevoland      Friesland      Gelderland      Groningen      Limburg      Noord-Brabant      Noord-Holland      Overijssel      Utrecht      Zeeland      Zuid-Holland