tips-trouwen-voor-de-kerk

Tips en informatie trouwen voor de kerk

In Nederland is iedereen verplicht eerst voor de wet getrouwd te zijn, daarna kun je in de kerk trouwen. Door de scheiding van staat en kerk in ons land zijn het kerkelijk en het wettelijk huwelijk niet met elkaar verbonden. Een kerkelijk huwelijk is echt niet ouderwets, maar juist heel Romantisch.



Waarom trouwen voor de kerk?

Mensen die met regelmaat naar de kerk gaan en gelovig zijn, zullen het vanzelfsprekend vinden om elkaar daar ook trouw te beloven. Voor personen die zelden in de kerk komen kan dit anders liggen. Vaak omdat zij een kerk een mooie locatie vinden, of vaak op aandringen van ouders. Houd er rekening mee dat dit soort vragen gesteld zullen worden door de pastoor/dominee, bij de voorafgaande gesprekken. Vroeger was het vanzelfsprekend dat als je Katholiek of Christelijk was ook voor de kerk trouwde. Nu beslissen bruidsparen zelf wat ze willen.

Afspraak maken met Pastoor/Dominee

Wanneer jullie besloten hebben om in de kerk te trouwen maak dan 6 tot 9 maanden vóór de geplande huwelijksdatum een afspraak met de pastoor/dominee. Houd er rekening mee dat er dagen zullen zijn waarop er niet getrouwd kan worden, Zo is het bijvoorbeeld op Zondag, en christelijke feestdagen. Informatie is te verkrijgen bij de pastoor, dominee of bij het kerkbestuur.

De kerkelijke ceremonie kan op dezelfde dag plaatsvinden waarop ook het wettelijk huwelijk plaatsvind. Je kan ’s morgens op het stadhuis en aansluitend naar de kerk. Als bewijs, voor de kerk, heb je een trouwboekje nodig of een kopie van de trouwakte. In de Rooms Katholieke kerk hebben bruid en bruidegom allebei een getuige nodig. Twee getuigen zijn dus verplicht.



Trouwringen uitwisselen

Veel bruidsparen kiezen ervoor om de trouwringen in de kerk uit te wisselen,
en niet bij het wettelijk huwelijk deze keuze kunnen jullie zelf maken.

Invulling geven aan de trouwceremonie in de kerk

Samen met de pastoor/dominee wordt er een draaiboek gemaakt voor deze ceremonie. Denk eens na over de volgende zaken:

Etiquette bij een kerkelijk huwelijk

De bruid hoort de kerk binnen te komen aan de linkerkant. Aan de rechterkant loopt de bruidegom of haar vader.
De bruid houd het bruidsboeket in haar rechterhand, wanneer de ceremonie is voorbij is het aan haar linkerhand. In de kerk zit de bruid links van de bruidegom.
De gasten van de bruid horen aan de linkerkant plaats te nemen. De gasten van de bruidegom aan de rechterkant. Ook hier is het gebruikelijk dat de dames links zitten van de heren.

Vraag naar de mogelijkheden

Zijn er bruidskinderen? Vraag of het mogelijk is om een keertje met de kinderen te oefenen.
Mag ik zelf voor de muziek zorgen, een live zanger, zangeres of muziek?
Welke liederen moeten er gezongen worden?
Is er ruimte om even stil te staan bij dierbare overledenen die juist op deze dag erg gemist worden? Op welke manier zou je daar invulling aan willen geven?
Mogen er kerkklokken luiden na afloop van de ceremonie?
Mag er na afloop met rijst of bloemblaadjes gestrooid worden? In veel gemeenten is dit verboden.

De kosten

De prijs is per gemeente en kerk verschillend informeer hier van te voren naar. Soms als je aangesloten bent bij de kerk is het gratis.

Onafhankelijk pastor

Tegenwoordig zijn er veel bruidsparen die toch gelovig zijn, en graag een inzegening willen ontvangen, en toch niet in de kerk willen trouwen. Dan is het mogelijk om een onafhankelijk pastor in te schakelen. Daarbij is er aandacht voor het geestelijke aspect, maar de voltrekking is niet religieus. Wel ontvangt het bruidspaar een huwelijksinzegening. Je kunt een onafhankelijk pastor inhuren na de officiële huwelijksvoltrekking, of bij de huwelijksvoltrekking zelf.

Kerk Decoratie

Informeer welke versieringen je mag aanbrengen in de kerk. Maak afspraken? Op welk moment kunnen de versieringen worden aangebracht. Informeer ook of de kerk beschikt over bloemenvazen, of dat je daar zelf voor moet zorgen. Wanneer kunnen de versieringen worden aangebracht en weggehaald. Misschien is er net na jullie nog wel een trouwdienst of een begrafenis? Regel iemand die dat voor jullie wil doen.

kerkversiering-bruiloft

Goedkoop de kerk decoreren

Er zijn sierlijke kerken. Er zijn eenvoudige kerken. Hoeveel je de kerk wil versieren voor je huwelijksceremonie hangt af van het type kerk dat je hebt gekozen.. Dat gezegd hebbende, het maakt niet uit waar je kiest om te trouwen, de kans is groot dat je een paar bruiloft versieringen wilt toevoegen. Hier zijn enkele tips voor het decoreren van kerken die je geld besparen.

Voorbeelden versieren kerk huwelijk

kerkdecoratie-bows

1.Gebruik bloemen die in het seizoen zijn en gebruik veel groen in je boeketten.

2. In plaats van naar een bloemist te gaan, kies je een paar mooie boeketten uit de plaatselijke supermarkt of ga je naar een groothandel in bloemen of een kas.

3. Laat de bloemstukken van de ceremonie naderhand naar de feestlocatie brengen.

4. Gebruik potplanten als alternatief voor snijbloemen.

5. Koop wat tule en fonkelende kaarsjes en versier de kerk zelf.

6. Heb je je bruiloft vlak voor Kerst of Pasen. Dan is de kans groot dat de kerk al is versierd.

7. Gebruik pew bows om het einde van de kerkbanken te versieren. Grote kans dat je lokale bloemenwinkel ze voor een redelijke prijs voor je kan maken, maar ze zijn makkelijk zelf te maken, gewoon wat goedkope simpele tule, aar je een strik van maakt, met twee afhangende delen. zie foto’s. Je kan ze ook goedkoop bestellen bij Etsy, of Aliexpress.

strikken-maken-kerkbanken-huwelijk

Deze pew-bows kun je makkelijk zelf maken, maar ook goedkoop aanschaffen bij Aliexpress, zo kun je op een makkelijke manier de kerkbanken decoreren.

8. Zoek uit of iemand anders gaat trouwen op dezelfde dag als jij. Als dat zo is, kijk dan of je de kosten kunt delen om de kerk te versieren.

9. Koop een goedkope boog in een winkel (Actionshop heeft ze in de lente) en versier deze met verse bloemen of tule, klimop, en mooie bloemen uit de tuin, zoals hortensia, deze vullen lekker.

10. Overweeg zijden bloemen in plaats van echte, als je trouwt in een dure bloemenperiode zoals moederdag en december. (Ik moet toegeven dat ik de voorkeur geef aan verse bloemen, maar ze hebben zeker een lange weg afgelegd met namaakbloemen!)

decoratie-huwelijk-kerk

tule-linten-om-kerkbanken

Artikelen Ceremonie

Trouwen op Zondag

Trouwen op zondag

Zondag misschien wel de beste dag om te trouwen. Steeds meer gemeenten maken het mogelijk