Homo huwelijk
Nederland staat bekend om haar tolerante houding ten opzichte van homoseksualiteit. Dat in Nederland – als eerste land ter wereld- op 1 april 2001 het burgerlijk huwelijk werd opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht mocht geen verrassing zijn. Het was de kroon op een decennialang gevecht voor gelijke rechten voor homo’s. In tegenstelling tot in Nederland is het in andere landen nog lang niet altijd vanzelfsprekend dat mensen van dezelfde sekse met elkaar in het huwelijk treden. Er zijn op dit moment 3 landen waar het kan, dat is Belgie, Spanje en Canada.
Dit betekent dat gehuwde paren van gelijk geslacht er rekening mee moeten houden dat hun huwelijk en de gevolgen daarvan in het buitenland niet overal worden geaccepteerd.
Nederlandse tolerantie
Al voor de discussie over het homohuwelijk op gang kwam, had de homogemeenschap in Nederland al veel bereikt. Amsterdam was trots op haar status als plaatst waar homo’s en lesbiennes vrijelijk konden leven. Al in de negentiende eeuw toonde Nederland zich al vooruitstrevend.
De openstelling van het burgerlijk huwelijk voor partners van het gelijke geslacht betekent dat homoparen eindelijk dezelfde rechten hebben als heteroparen. Toch zijn er nog enkele uitzonderingen vergeleken met een huwelijk tussen man en vrouw.
Een huwelijk tussen twee personen van gelijk geslacht is bijna hetzelfde als een huwelijk tussen twee personen van verschillende geslachten. Hierbij geldt dus dat je maar met 1 persoon tegelijkertijd getrouwd mag zijn, je moet 18 jaar of ouder zijn en je kunt met bepaalde familieleden niet trouwen.
Wanneer een homohuwelijk voltrokken is, geldt, net zoals bij een heterohuwelijk, dat je elkaars achternaam mag gebruiken, dat je een onderhoudsplicht voor elkaar hebt en dat je elkaars wettelijke erfgenaam bent. De keuze om in gemeenschap van goederen te trouwen blijft ook. Daarnaast is de procedure om te scheiden ook hetzelfde als bij een huwelijk tussen een man en vrouw. In een huwelijk tussen personen van gelijk geslacht zijn deze personen niet automatisch allebei ouders van hun kind. De man die het kind verwekt of de vrouw die het kind baart is de vader of de moeder. De partner met wie de ouder getrouwd is, wordt pas ouder als hij/zij het kind adopteert, anders blijft hij/zij stiefouder. Een stiefouder heeft een onderhoudsplicht naar de kinderen in het gezin, zo lang als het huwelijk duurt. Wanneer twee mannen of vrouwen een kind adopteren, kan er één de officiële ouder zijn, maar ook beide.
Gemeenten
Elke gemeente is verplicht een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen te sluiten. In sommige gemeenten kunnen er ambtenaren zijn die moeite hebben met het homohuwelijk, vanwege bijvoorbeeld geloofsovertuiging. Momenteel mogen deze ambtenaren nog weigeren om deze huwelijken te sluiten. Er wordt hier druk over gediscussieerd in de Tweede Kamer.
Trouwen in de kerk
Of jullie kunnen trouwen in de kerk hangt af van de kerk. Bij sommige kerken kunnen jullie probleemloos terecht en andere kerken zijn tegen het homohuwelijk. Ga dit na bij de kerk waar je wilt trouwen.
Je kunt ook een freelance pastoor inhuren. Zij geven hun zegen over een huwelijk waar jij maar wilt. Je kunt dus zelf de locatie kiezen.
Verblijf in het buitenland
Nederland is het eerste land waar mannen met mannen en vrouwen met vrouwen kunnen trouwen en loopt daar nog steeds internationaal mee voorop. Er zijn dus ook nog genoeg landen waar het homohuwelijk niet erkend of geaccepteerd wordt. Bij korte vakanties naar het buitenland zullen jullie hier misschien praktische en sociale problemen van ondervinden. Echter, wanneer jullie voor langere tijd naar het buitenland vertrekken kunnen er ook juridische problemen voordoen. Doe hier daarom tijdig onderzoek naar. Vaak kun je met je vragen bij het Nederlandse consulaat in het land van bestemming terecht. Niet alleen praktisch en sociaal, maar ook in juridisch opzicht kunnen zich problemen voordoen. Bij een kort verblijf in het buitenland zoals een vakantie zal het vooral om praktische en sociale problemen gaan. Bij een langer verblijf of een emigratie kunnen zich op belangrijke gebieden juridische problemen voordoen. Bijvoorbeeld op het gebied van het erfrecht.
Huwelijk niet erkend in buitenland
Wanneer het huwelijk in het buitenland niet wordt erkend, hoeft dat overigens niet te betekenen dat er geen enkel gevolg aan wordt toegekend. Het is denkbaar dat bijvoorbeeld de vermogensrechtelijke relatie tussen beide echtgenoten in het buitenland wel wordt erkend.
De landen waar het homohuwelijk gelegaliseerd is door de overheid:
Nederland
België
Spanje
Canada
Zuid-Afrika
Noorwegen
Zweden
Portugal
IJsland
Argentinië
Amerika (in sommige staten)
Juridisch advies
Het is belangrijk om tijdig, hier in Nederland of in het land waar men verblijft, deskundig juridisch advies in te winnen. Het kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om de vermogensrechtelijke relatie nader te regelen of om een testament te maken. Het Nederlandse consulaat ter plaatse zal veelal kunnen aangeven tot wie of welke instantie men zich in het buitenland kan wenden.
Op 1 april 2001 was het eerste homohuwelijk in Amsterdam is een feit. Op 1 april 2011 bestaat het homohuwelijk 10 jaar en om deze historische doorbraak te vieren wordt op deze dag door wethouder Andrée van Es een fototentoonstelling over 10 jaar homohuwelijk geopend. Tegelijkertijd toont deze tentoonstelling de diversiteit binnen de homogemeenschap, een bijdrage aan het verhogen van de tolerantie tegenover homo’s en lesbiennes en aan de strijd tegen geweld tegen homo’s en lesbiennes.
De tentoonstelling is tot eind augustus te zien in de hal voor de trouwzaal van de Stopera in Amsterdam.
Trouwkleding
Dames
Jullie kunnen zelf kiezen wat je wil, een pak, een jurk, een mantelpakje, de outfit staat geheel vrij.
Wil je in het wit, roze of blauw, zolang jullie maar met elkaar matchen in kleding.
In de indiase bruidskleding zijn hele leuke alternatieven te vinden.
Heren
Vaak gaan de mannen mooi gematched in één kleur kostuum, maar wat dacht je van
allebei een mooie Indiase outfit in wit met blauw.
Taarttopper
En voor de bruidstaart, er zijn volop taarttoppers te verkrijgen in leuke afbeeldingen, je
kunt je taarttopper zelf laten maken.